Bacheloroppgaven levert – jobbsøking next

En blogg om digital markedsføring

Bacheloroppgaven levert – jobbsøking next

Har du noen gang levert et arbeidsdokument og følt en likegyldighet og resignasjon i etterkant, men du likevel bør vise takknemlighet og fokusere på at du faktisk har levert 6 måneders arbeid?

Der er jeg nå. Bacheloroppgaven ble levert på innleveringsdagen. 13 timer korrekturlesing gjennom kvelden før og natten/morgenen til innleveringen uten kaffe tilgjengelig er en følelse du bør teste ut… eller – helst ikke…

Min oppgave har handlet om merkearkitektur etter oppkjøp. Merkearkitektur er et teoretisk kart hvor poenget er å skape en viss avstand eller nærhet mellom merkene en virksomhet opererer med. For den vanlige forbrukeren ville man anta at slike overordnede strategiske tankesett bare er noe markedsførere og ledelser tror på at fungerer. Ja, det er kanskje en del av sannheten. Den andre siden av sannheten er at det påvirker forbrukere uten at de nødvendigvis greier å sette ord på det. 

Jeg har alltid interessert meg for merkearkitektur, merkesamarbeider, merkeallianser, merkevarebygging og posisjonering. Det at merket (selve navnet og logoen) kan utgjøre en tilleggverdi for forbrukeren som gjør at den foretrekker det ene merket foran andre.

Gjennom 2 datainnsamlinger gjort i 3 steg er jeg ganske klar for å komme meg i jobb. Det akademiske livet som student har gitt meg mye, og spesielt på 5. og 6. semester ble det et økt fokus på metodebruk i alle hjemmeeksamener. Det ble et fokus på å ikke bare sitere de første søkene som dukker opp på Google, om det så er en blogg eller en nettavis, men et økt fokus på å gjennomføre helt egen forskning, der man samler, analyserer og konkluderer data, der du sammenligner dette ofte med spesifikke artikler som skolebiblioteket f.eks. må bestille fra et lokalt bibliotek i en eller annen småby i Tyskland (yes…).

Jeg merket først ved innspurten av oppgaven at det var en morsom prosess. Det var et eget forskningverk. Hvis jeg måtte forsvare egen metodikk og egne konklusjoner kunne jeg lett gjort dette. Det å skrive en bachelor handler om å stille seg noen spørsmål om et tema og undersøke dette med egne metoder opp mot andres metoder, sammenligne, og diskutere hva du finner/eller ikke finner.

Jeg kan fint lese mye forskning i senere jobbsammenheng som beslutningsgrunnlag, men nå er jeg klar for jobbsøking. Jeg er klar for å praktisere kunnskap, ikke bare lese kunnskap. Det er kjempegøy å lese om »The Red Sneakers Effect» som dreier seg om å kle seg annerledes enn dresskoden og få bare komplimenterende assosiasjoner for det.

Jeg er en utadvendt fyr og ble kjent med noen førsteårsstudenter. De spurte meg om hva planen videre var. Jeg sa »Jeg skal ta master». Jeg trodde ikke på det selv. Du lærer garantert mer, dypere, og gjennomfører en mer akademisk tilnærming i en masteroppgave med strengere formelle krav. Men det er da virkelig ikke skriftstørrelse 12 og 1,5 i linjeavstand, der første side på dokumentet må redigeres inn til å ikke være et sidetall som er meningen med livet.

Jeg har savnet å skrive på bloggen til deg som leser dette, jeg har savnet å gå rundt i byen og studere hvordan diverse salgsfremmede tiltak (ofte, men ikke alltid) fungerer på forbrukere, og jeg har savnet å bare stå i Norges største Meny-butikk på CC-vest og bare studere alle diverse filterkaffe-merker du kan velge i mellom, og prøve å forstå hva slags teorier som spiller inn for hvordan jeg vurderer de flere titalls alternativene. Vi prater holdningsteorier på dypt nivå, vi prater forbrukeratferd på overordnet nivå. Vi prater om at hvis produktet er merket med Debio og/eller Fairtrade, da er jeg solgt. 

Det å være bevisst på alle prosesser rundt sin egen kjøpsatferd (hallo, jeg har nå en bachelograd i det å bygge merkevarer!) og likevel ikke greie å rive seg fri fra teorien er en interessant observasjon. Det å derimot være på motsatt side av forhandlingsbordet og faktisk styre en merkeportefølje med forskjellige verdier innad merket, og se hva slags utfall dette gir i kroner og øre hos forbrukeren, det er der jeg er nå.

Jobbtilbudene venter ikke på deg, og med mange nyutdannede studenter hvert år og kandidater med mer erfaring enn deg må man prioritere tiden riktig. Du finner meg her på bloggen mer aktivt fremover. Det å kombinere aktiv jobbsøking med relevante arbeidsprøver (det å skrive om det du har lært/lærer) er en løsning jeg tror på. Jeg har mye på hjertet og mye kunnskap, men fremover blir det bloggposter i deler og ikke hele bøker jeg skriver for hvert innlegg. Jeg skriver for deg som leser dette, og vet selv hvordan det er å lese for kompliserte og lange bloggtekster.

Men det er i hvert fall for nå farvel til den formelle Chicago-manualene og et mer fokus på praktisering av teori. Det blir ikke mer: »komma foran punktum i kildehenvisning i løpende tekst, men ikke hvis det er regn i ørkenen og det er første mandagen i måneden»-regler…

Så, avsluttende: hvis du ikke finner meg her på bloggen så står jeg sannsynligvis og funderer fremdeles på om jeg skal velge den dyre økologisk kaffen, eller den triste fra First Price. Jeg blir nok å fundere i et par timer til før jeg går for den økologiske, – igjen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *